Уакаме - японските водорасли на дълголетието

Високото съдържание на желязо образува нови червени кръвни клетки
31 яну 2018 08:40, Михаела Лазарова
1
Уакаме - японските водорасли на дълголетието
Снимка: Pixabay

Уакаме представлява разнообразие от водорасли, използвани най-често в японската кухня. Те са смятани за един от най-инвазивните видове водорасли на морското дъно. В Япония уакаме се използва за приготвянето на супи, салати, гарнитури. Има леко сладък, но едновременно с това солен вкус.

Какви хранителни вещества притежава уакаме?

Уакаме е изключително добър източник на витамини А, C, D, E, K, B2. Богато е още на фолиева киселина, магнезий, желязо, калций, йод, лигнани, фукоксантин, които имат своите уникални ползи за здравето.

Кои са основните ползи на уакамето, заради които заслужава място на трапезата?

Най-хубавото в уакамето е че е препълнено с големи количества от изброените хранителни вещества. Бедно е на калории, но минералите, витамините и антиоксидантите го правят едно от най-полезните водорасли, използвани в кулинарията.

Контролира теглото

Изключително малкото калории в уакаме помагат за постигането на мечтаната тънка талия. Бедно е също така на въглехидрати и мазнини, което го прави повече от идеално за диета. Уакаме съдържа фукоксантин, който възпрепятства натрупването на мазнини, особено около талията.

Намалява холестерола

Освен че потиска складирането на мазнини в тялото, уакаме стимулира и работата на черния дроб. Така се отделя достатъчно количества от някои специфични мастни киселини, понижаващи нивата на лошия холестерол.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари