В рамките на финансиран от ЕС проект AT~SEA са разработили високотехнологични платна, увеличаващи добива от плаващите ферми за морски водорасли, като дават възможност за лесно и механизирано отглеждане, съобщи  Европейската комисия.

Консорциумът AT~SEA вече е кандидатствал за патент за платната. Той притежава опитни съоръжения в Солунд, Норвегия, Обан, Шотландия и Голуей, Ирландия. Засега добивът от опитните съоръжения е 16 кг водорасли (мокро тегло) на кв.м. Това е от три до пет пъти повече от традиционното отглеждане. Според координатора на проекта Берт Грьонендал от базираната в Белгия компания Sioen Industries добивът може да нарастне до 20-25 кг/кв. м.

Платната са подходящи за големи платформи с дебелина 1 мм, върху които водораслите растат на няколко метра под морското равнище. При оптимален растеж на водораслите разположени на кораби машини отрязват растенията от платформите и ги събират в гъвкави контейнери за съхранение.
 

Мащабното отглеждане на морски водорасли, станало възможно благодарение на новите платна, може да помогне за изграждане на промишленост на стойност милиарди евро в Европа, заяви  Берт Грьонендал.