Успелите

Българска технология позволява целогодишно отглеждане на Спирулина

Микроскопичните водорасли Спирулина, които са антиоксидант и имуностимулант, се отглеждат в промишлени басейни от български учени след успешно размножаване на материал в лабораториите на Института по физиология на растенията и генетика към БАН.

Спирулината няма нищо общо с морските водорасли.

Нейните зелени нишки не могат да се видят с просто око, а единствено под микроскоп. Те са богат източник на провитамин A, витамини C и E, селен, цинк, мед, желязо и хром. 65% от съдържанието на тези водорасли са протеини.

Познати са от дълбока древност на човечеството.

Ползвали са се за храна от много племена, намиращи се около езерата Чад и Титикака. Като чак през 60-те години на миналия век учените започват да изследват Спирулината. Днес вече се смята за чудодейна хранителна добавка, защото е изключително чист продукт и умира в замърсени води.

Изключително разнообразие и богат състав.

Това дава възможност микроводораслите да се използват за създаване на различни продукти. Например за фармацията, за хранително-вкусовата промишленост, за козметиката и др. Влияе добре на храносмилането, както и на имунната система.

Спирулината е изолирана от природата.

Отглеждала се стерилно в лаборатории като монокултура преди да стигне до промишлените басейни. Тя се произвежда във фотобиореактор. Биомасата ѝ се сгъстява, след което се извлича самото водорасло. Самото разделяне става в цех за преработка, където има центрофуга. Накрая водораслите се изсушават в специални сушилни.

Българската технология позволява целогодишното отглеждане на Спирулина.

Традиционни производители на водораслото като Русия, Япония и Китай, както и някои европейски страни, вече имат интерес към родното производство.

ВИЖТЕ ОЩЕ: БЪЛГАРИЯ НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО РАБОТНА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ МЛАДИТЕ МАЙКИ

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Петър Нефтелимов

Петър Нефтелимов е от първите автори в Uspelite.bg и до ден днешен е неразделна част от нашия екип с над 250 публикувани статии. Автор на книгата ,,Успехът в българския ген" за 49 успели българи в страната и чужбина. Има бакалавър по биотехнологии, магистър по биобизнес и биопредприемачество и втора магистратура по бизнес администрация. Съосновател е на биотехнологичния стартъп ,,Цвете в епруветка‘‘, който се бори срещу букетите от рязан цвят, които оказват отрицателно влияние върху природата заради площите за отглеждане, голямото количество вода и въглеродните емисии от транспорт и логистика по въздух. Освен това Петър е основател на медията за практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и на агенцията Zero Start, която се занимава с менторство и дигитален маркетинг. Той е част от двете най-престижни класации в България, а именно ,,30 под 30‘‘ на Forbes и ,,40 до 40‘‘ на Дарик радио.

Оставете коментар

1 коментар

  1. Хари
    2020-11-29 21:09:43 Reply

    Традиционни производители на водораслото като Русия, Япония и Китай, както и някои европейски страни, вече имат интерес към родното производство. Сега съм спокоен, че бизнесреализацията е сигурна и с голяма печалба за България.