Спирулина са едноклетъчни сини водорасли, които се считат за най-богатите на белтъчини сред растенията.
 


Спирулината е планктонен организъм с формата на пружина. Среща се предимно в топли, алкални и вулканични езерни води. Често спирулината е наричана артроспира, синьо-зелено водорасло, цианобактерия или цианофита.

 

Въпреки, че водораслото е традиционна храна за някои мексикански и африкански народи, консумацията на спирулина е добила най-широка популярност през последните 30-40 години.
 



Сушената спирулина е била използвана като лечебно и имуностимулиращо средство още от древните маи и ацтеки.  Синьо-зеленото водорасло продължава да бъде основна част от хранителния прием на коренното население на Африка и Южна Америка.
 


Поради своя доказан укрепващ ефект върху човешкия организъм, днес спирулината се култивира на много места в специални ферми за водорасли.
 


Спирулина е богат източник на фикоцианини - мощни имуностимуланти, които имат и  антиканцерогенно действие.  Много учени считат, че водораслото е  на второ място по  съдържание на гама-линоленова киселина след кърмата.
 


Синьо-зеленото водорасло има мека клетъчна стена, изградена от захарно-протеинови комплекси. Това я прави и изключително лесно смилаема, в сравнение с другите водорасли.

 

Тези водорасли имат изключително богат хранителен състав, съдържайки повече от  100 хранителни вещества, като най-важни за човешкото здраве са:


  • Протеини

От 61% до 68% от спирулината са лесно смилаем растителен протеин. За сравнение, натуралните протеини в рибата, пилешкото и червеното месо са три пъти по-малко, отколкото във водораслото

  • 20 незаменими аминокиселини
  • Витамини А, Е, В1, В2, В6, В12

Съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и е три пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш. Високо е и съдържанието на витамини от група В - В1, В5 и В6, всички важни за метаболизма и състоянието на нервната система. В състава й влизат още и трите витамина с най-мощно антиоксидантно действие - А, С и Е.

  • Фитонутриенти

Специфичният синьо-зелен цвят на водораслото  е резултат от комбинацията на фитонутриентите: каротин, хлорофил и фикоцианин

  • Фикоцианин - имуностимулант със силно антиканцерогенно действие
  • Над 17 различни бета-каротиноиди.

Редица проучвания показват, че спирулината е най-богатото на бета-каротин растение. Каротиноидите са вещества, предпазващи кожата от слънчево изгаряне и от вредното действие на UV-лъчите.
Освен това, на веществото бета-каротина в комбинация със зеаксантина, се дължи положителното и влияние върху зрението и водораслото се счита за ефективно средство за предпазване от  макулната дегенерация. 

  • Желязо

Във водораслото има 50 пъти повече органично желязо отколкото в суровия спанак

  • Магнезий, фосфор, йод, селен, манган
  • Калций

В спирулината се съдържа 7 пъти повече калций отколкото в кравето мляко, и затова се използва като лечебно и профилактично средство при някои заболявания, протичащи с калциев дефицит, каквато е например остеопорозата.

  • Цинк

Цинкът е есенциален минерал, необходим за поддържане на доброто здраве и активността на имунната система. Той е синергист с бета-каротина и те заедно са най-мощните хранителни съюзници срещу клетъчното увреждане. Повечето хора приемат с храната си само около половината от необходимото дневно количество. Цинковият недостиг се задълбочава от консумация на рафинираната храна, типична за съвременния начин на хранене, алкохола и медикаментозното лечение.

  • Омега-3 и омега-6 мастни киселини

Спирулината  е богата на омега-3 и омега-6 мастни киселини, влияещи положително върху настроението, хормоналния баланс, сърдечносъдовата система и понижаването на холестерола. Научни изследвания показват, че при хора, които редовно приемат водорасли под някаква форма, значително намалява нивото на т.нар. лош холестерол. Причина за това е, че веществата в спирулината блокират абсорбцията на мазнини, от една страна, а от друга – провокирт секрецията на жлъчка,   което изисква по-голямо количество холестерол.

  • Антиоксиданти

Спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти и съдържа големи количества  фенолови киселини и токофероли
 


Установено е, че синьо-зелените водорасли съдържат 0.5% гликоген, който изключително  лесно се превръща в енергия, глюкоза и 9% рамноза, която е важна за преноса на хранителни вещества от кръвта към мозъка. Комплексната захар рамноза придава и приятен сладък вкус на спиралината. Въпреки това, в 1 грам суха маса водорасли има само 4 калории и почти никакъв холестерол.


Водораслите са е мощна алкализираща храна и помагат за възстановяване на оптималното рН в организма. Експерти по храненето обясняват, че типичната за съвременното общество диета с богато съдържание на сол, въглехидрати, преработени храни и газирани напитки повишава киселинността в организма и е една от главните причини да боледуваме повече. Поддържането на оптимален  алкалнокиселинен баланс е предпоставка за добро здраве.
 


Сините водорасли  помагат за укрепване на имунната система и неутрализира действието на свободните радикали, които се натрупват в клетките, както при естествените жизнени процеси, така и  при стрес, пиене на хлорирана вода, радиоактивно облъчване, химиотерапия и т.н. Спирулина е с доказано лечебно действие при хипогликемия, диабет, хронична умора, анемия, язви и хепатит.  Тя облекчава симтомите на артрит, предменструалните болки, както и редица кожни болести
 


Освен при недоимъчно хранене, спиролината е и изключително ценна и градивна хранителна добавка по време на бременност.

 


Спирулината е с нисък калориен индекс, но съдържа незаменими и жизненоважни вещества. Това я подходяща хранителна добавка както за активните спортисти и хора, занимаващи се с бодибилдинг и фитнес, но и за тези които искат да намалят теглото си по здравословен начин.


Веществата съдържащи се във водораслите стимулират и подобрят обмяната на веществата, еластичността и кръвоснабдяването на кожата. Поради тази причина, екстракт от водораслите спирулина се  използват като активна съставка в редица козметични продукти, кремове за лице.

 


Според експерти, чистата спирулина няма странични ефекти и не влиза в нежелани реакции с други хранителни добавки, медикаменти и билки

 


Лекарите предупреждават, че поради съдържанието на аминокиселината фенилаланин, спирулината не се препоръчва на пациенти с фенилкетонурия.

 


Спирулината може да се намери като хранителна добавка в аптеките, под формата на таблетки. Препоръчителната дневна доза е от 1 до 5 г за 24 часа.