Алготерапията става все по-популярна. Тя представлява лечебно въздействие върху организма с помощта на морски и океански водорасли, тиня и кал. Всички морски продукти – вода, водорасли, сол, глина, са известни със своите лечебни и разкрасяващи свойства.



Известно е, че кафявите и червените водорасли са най-древните представители на растителния свят. Появили се преди хиляди години, скрити дълбоко под водата, те са запазили и до днес редица удивителни качества,   които не притежават останалите на сушата листни и хвойнови растения. 
 

 
Още в древността хората са използвали водораслите за външна употреба или за храна, като по опитен път са опознавали техните уникални свойства. Те така и не успели да обяснят защо водораслите предизвикват прилив на сила и бодрост, повишават настроението, ускоряват зарастването на рани, правят кожата удивително гладка и свежа. Днес обаче е известно, че във водораслите има невероятен запас от елементите, които се съдържат и в нашия организъм.
 



В червените водорасли се съдържа огромно количество биологичноактивни вещества - лесноусвояеми полиненаситени мастни киселини, полизахариди със специфична структура.
 

 
  Водораслите съдържат:


  • Минерални вещества:Натрий и калий (поддържат водния баланс), натриев хлорид, калций (за костите и зъбите), магнезий (подпомага регулирането на сърдечно-съдовата и мускулна системи), желязо (помага пренасянето на кислорода към клетките), йод (регулира функцията на щитовидната жлеза и обмяната на веществата).
  • Микроелементи: Фосфор (дава енергия), бор, флуор, мед (противовъзпалителен елемент), сяра, магнезий, хром, барий, никел (подпомага абсорбирането на желязото), ванадий, сребро, титан, силиций (наречен “минерал на красотата”, поддържа в голяма степен еластичността на кожата и капилярите).
  • Витамини: А, В1, В5, В12, С, Е, Д (нормализира обмяната на веществата), провитамин Д.
  • Пигменти: хлорофил и ксантофил.
  •  Захари: Глюкоза, галактоза, маноза, арабиноза, ксилоза и рамноза.

 

 

Този състав и високата биологична активност на водораслите позволяват  да бъдат използвани за козметични и лечебни цели. Освен това водораслите са способни да запазят младостта. В последно време все по-голямо внимание козметолозите отделят на естествените растителни екстракти, към които се отнасят и водораслите.  



Днес са познати около 30 хиляди вида водорасли. Учените са установили, че един килограм съдържа минерали, микроелементи, аминокиселини и фитохормони, колкото 100 хил. литра морска вода.
Хилядите различни ензими в тях са изключително важни за доброто храносмилане.
 


Водораслите могат да пречистват организма от токсини. Изключително богати са на бетакаротин, витамини С и Е, манган, цинк, магнезий, калций, мед, желязо, селен, хром и др., които изграждат антиоксидантните ензими в нашия организъм, а те намаляват свободните радикали. Изследнания показват, че водораслите също така активират нервната система и помагат за преодоляване на депресията, тъгата и липсата на концентрацията.  Жените, консумиращи повече морски дарове, страдат по-рядко от остеопороза и костната им система е по-здрава.

 


Изследванията показват, че екстрактът от т. нар. "ядлива алария" притежава антисъстаряващи свойства и възстановява кожата благодарение на наличието в него на сиртуини /вид протеини/. Киселините омега-3 и 6, които също влизат в състава на червените водорасли, способстват за възстановяването на водния баланс и предотвратяват разрушаването на колагена и еластина.
 


Във висококачествените козметични продукти се използват водорасли от морските дълбини, тъй като тези на повърхността губят голяма част от лечебните си свойства. Козметичните продукти, съдържащи водорасли, са безброй - почистващите млека, лосиони и гелове, маските за лице и тяло, антицелулитните и слънцезащитни кремове. Продуктите за моделиране на бюста и кожата на деколтето, имат изключително интензивно въздействие, дължащо се на приликата на водораслите с кожата на лицето и тялото. Терапията с водорасли съживява кожата, придава тонус и жизненост.
 


В козметичните студиа целулитните участъци се налагат с компрес от затоплени водорасли, след което се облъчват с инфрачервени лъчи за усилване на кръвообращението. Тангенторната баня с водорасли се прави в специална вана с устройство за насочване на струите, която се напълва с хладка морска вода. Кръвта се раздвижва, мускулите се масажират, заздравяват се стените на кръвоносните съдове, кожата става гладка и красива.
 


Активните  вещества вав водораслите извеждат излишната подкожна течност и кожата се опъва. След процедурата теглото намалява, но това е заради обилното потене, а не топене на мазнини. Водораслите нормализират работата на мастните клетки, затова кремовете са ефикасни при мазна или комбинирана кожа.